Svensk-isländska kulturdagar

Svensk-isländska samarbetsfonden tar initiativ till att genomföra kulturdagar i Sverige och på Island under 2024-2025. Vi gör det för att uppmärksamma att det är 30 år sedan samarbetsfonden tillkom, som en gåva från Sveriges regering och riksdag till republiken Island. 2024 markerar också 80 år av självständighet för republiken Island.

Föreningen Norden Sverige inleder firandet på Hagabion i Göteborg den 25 september med en isländsk filmvisning av den prisbelönta filmen ”Kuldi”. Innan visningen blir det mingel i biosalongen och när filmen är slut ser vi fram emot ett intressant samtal tillsammans med regissören Erlingur Thoroddsen och manusförfattaren Yrsa Sigurdardóttir, en av Islands mest framgångsrika deckarförfattare.

Den 26 september tar vi sikte på Bokmässan i Göteborg där vi i gott samarbete med Islands ambassad och Isländskt Litteraturcentrum presenterar talkshowen Café Norden Island. Talkshowen intar den Isländska kulturscenen i ”Crime Time”-området på eftermiddagen och programledare är Fredrik Furu.

Under hösten fortsätter vi enligt samma modell, först med isländsk filmvising av ”Kuldi” och talkshow Café Norden Island i Umeå den 30-31 oktober och i Stockholm där det blir filmvisning den 21 november.

Mer information och fler isländska evenemang i Sverige under året hittar du i Föreningen Norden Sveriges kalendarium.