Samarbetsfonden tar initiativ till Svensk-isländska kulturdagar 2024

Svensk-isländska samarbetsfonden tar initiativ till att genomföra kulturdagar i Sverige och på Island under 2024-2025. Vi gör det för att uppmärksamma att det är 30 år sedan samarbetsfonden tillkom, som en gåva från Sveriges regering och riksdag till republiken Island. 2024 markerar också 80 år av självständighet för republiken Island. Under 2024 kommer Svensk-isländska samarbetsfonden att prioritera ansökningar med koppling till Svensk-isländska kulturdagar.

För att uppmärksamma jubileumsåret 2024 har Svensk-isländska samarbetsfonden gett uppdrag till Föreningarna Norden i Sverige och på Island och i samarbete med ambassaderna i båda länderna att arrangera kulturella aktiviteter. Aktiviteterna kommer att arrangeras tillsammans med flera kulturaktörer från båda länderna.

Kultursatsningen är en chans för människor i alla åldrar att uppleva isländsk kultur i Sverige och svensk kultur på Island. Kulturdagarna ska bidra till att öka och fördjupa samarbetet mellan kulturinstitutioner och människor i Sverige och Island både på kort och lång sikt.

Tillsammans med våra partners välkomnar samarbetsfonden dig att vara med och att skapa minnen och stärka banden mellan våra länder.

Vad händer i Sverige?

Isländsk kultur kommer att uppmärksammas i Sverige genom olika arrangemang under hela året 2024. Redan inplanerade är litteraturseminarium i Göteborg, nordiskt gästabud med isländsk meny i samband med Nordens dag 23 mars och filmvisning på biografer runt om i landet. Fler initiativ planeras in löpande. Vill du också vara med? Kontakta koordinator Fredrik Furu på Föreningen Norden [email protected].

Alla evenemang i Sverige kommer att publiceras i kalendariet på Föreningen Nordens Sveriges hemsida. Kalendariet uppdateras kontinuerligt under året. https://norden.se/kalendarium/

Vad händer på Island?

Från sommaren 2024 till sommaren 2025 arrangeras det svensk-isländska märkesåret av Föreningen Norden Island och Sveriges ambassad i Reykjavík. Mer information om detta kan du få från Föreningen Norden Island.

Alla evenemang på Island kommer att publiceras i kalendariet på Föreningen Norden Islands hemsida. Kalendariet uppdateras kontinuerligt under året.

Ansökningar till Svensk-isländska samarbetsfonden under 2024

Med anledning av jubileumsfirandet 2024 kommer Svensk-isländska samarbetsfonden att prioritera ansökningar som sker i relation till Svensk-isländska kulturdagarna. Ska du arrangera ett kulturevent och behöver resestöd? Vill du bjuda in isländska gäster att komma till ditt evenemang under kulturdagarna? Passa på att söka stöd! Beskriv i din ansökan hur ditt projekt kopplar an till Svensk-isländska kulturdagar 2024-2025.

Ansökningsperioden är öppen 15 januari till 29 februari 2024.