Svankvinnan

Svankvinnan, en föreställning skapad av Rebecka Pershagen, framfördes tre gånger under sommaren på Tjarnarbíó teater i Reykjavik med stor framgång.

2011 gör polisen ett tillslag i en 25kvm lägenhet vid Kungsholms Torg i Stockholm, efter att grannarna larmat om en stank. När de forcerar dörren hittar de 13 levande svanar. Nyhetsnotiserna om kvinnan som bodde där, som sedermera arresterades och dömdes, har sedan dess varit något av en vandringssägnen, då inga namn eller bilder någonsin släpptes. Hennes enda offentliga uttalande var ”Du får mer kärlek av en svan än du någonsin an få av en annan människa”. Vem var hon, som levde i periferin av samhället?

”Rebecka Pershagen har skapat en föreställning utöver konventionerna: en form av modern fabel och 10-kanaligt ljudcollage är intervjuer med kvinnans vänner och andra varvas med mytologi om svanen som djur, klassisk musik, statistik om ensamhet i Sverige mm. alltmedan vi på scenen följer henne i hennes lägenhet, i Rebecka Pershagens gestalt, under vad som visar sig vara hennes sista levnadsdygn”.

Svankvinnan spelades i Stockholm och Göteborg under 2018 inför fulla hus. Rebecka tog sedan vidare förställningen till Island med engelska undertexter vilket gav föreställningen ännu mer medial uppmärksamhet och besökande.