2020. En väska full av garner

Konstnären Mirjam Hemström reste till Island med en väska full av garner och hem med samma vikt fast med tyger.

2020 reste hon till Blöndúos, Island, där hon lärde sig konsten av att använda och skapa med den digitala vävstolen TC2. Efter en veckas trixande i programvaran kunde hon börja experimentera och testa väva de tredimensionella strukturer hon var intresserad av.

Resan kunde genomföras nästan som planerat trots rådande pandemi. Det var den sociala aspekten som inte riktigt gick som förväntan. ”Mötet med andra konstnärer på textilcentret blev mer begränsad än jag hoppats på. Dels eftersom de flesta länder gjort det omöjligt att resa, vilket resulterade i att enbart några få konstnärer kunde komma. Jag träffade dock både en fransk brodös och en danska som växtfärgade – ett mycket inspirerande möte och fantastiska kontakter att ha för framtida projekt och utställningar i andra länder.”

”Jag mötte även ett flertal svenska konstnärer som jag inte kände till innan. Det var fint att mötas på denna plats och följa varandras processer under månadens gång. Vi höll vid ett tillfälle ”artist talk” inför gruppen, och i slutet av månaden ordnade vi en pop up-utställning i textilcentrets galleri. Det kändes fint att få ge något tillbaka till orten.”

Resan gav Marjam också möjligheten att hålla i en inspirationsföreläsning för textileleverna på Reykjavik School of Visual Arts och att sätta grund för fler samarbeten med skolan i framtiden.